03-002
Christianus SCHULPEN, geboren 1605/1610 te Susteren of Nieuwstadt. Zoon van Peter SCHULPEN (zie 02-001) en (?).
Gehuwd voor de kerk circa 1625 met N.N. LIJNEN, geboren circa 1600. Overleden onbekend. Er zijn geen doop- of huwelijksgegevens van Christianus bekend. Beide gebeurtenissen moeten vóór 1634 hebben plaatsgevonden, omdat geboorten en huwelijken vóór 1633 nog nergens werden geregistreerd. Het gezin van Christianus Schulpen - Lijnen woonde, zoals reeds eerder werd vermeld, waarschijnlijk in Dieteren. Op de lijst van bewoners van Dieteren uit 1688 komen de namen The/s Schulpen en Jan Schulpen voor die in Dieteren "ein Häuslein" bewoonden. The/s en Jan waren de beide hierna genoemde kinderen Matthias en Joannes. Zij zijn dus de 2 kleinzoons van Peter Schulpen die hiervoren reeds ter sprake kwam (zie ook 02-001).
Uit dit huwelijk:
1.            Matthias (zie 04-001).
2.            Joannes (zie 04-002).
03-003
Theodorus SCHULPEN, geboren 1610/1615 te Susteren of Nieuwstadt. Overleden na 1675, zoon van Peter SCHULPEN (zie 02-001) en (?).
Gehuwd voor de kerk (1) op 26-09-1651 te Susteren (St. Salvator (Amelberga)) met Margarita van den BROUCK, geboren circa 1625. De huwelijksgetuigen waren Joannes Claessen, Han Pluigers en Catharina Joecken.
Gehuwd voor de kerk (2) ca. 1671 met Gertrudis SWEERERS.
Er zijn geen geboorte- c.q.doopgegevens van Theodorus Schulpen bekend. Hij zal derhalve vóór 1634 geboren zijn toen de kerkelijke persoonsregistratie nog niet was ingevoerd. Zijn nakomelingen in mannelijke lijn (met familienaam Schulpen) bleef beperkt tot één persoon nl. zijn zoon Leonardus. Daar deze waarschijnlijk op jeugdige leeftijd is overleden, is deze familielijn Schulpen al vroeg uitgestorven.
In de tijd toen onze eerste voorouders zich in Dieteren hadden gevestigd, waren de inwoners van Dieteren niet tevreden over de verzorging van hun geestelijk welzijn door de pastoor van de parochie Susteren waartoe ook Dieteren behoorde. Al vanaf het midden van de jaren 1500 was er een streven op gang gekomen om Dieteren tot een zelfstandige parochie te maken. Onder pastoor Brockartz, rond 1600, werd het menens. De landdeken Reuter van Sittard werd ingeschakeld. Er volgde hoor en wederhoor, en tussendoor het nodige gebakkelei tussen de pastoor en zijn Dieterse parochianen. Dat duurde enkele tientallen jaren. Uiteindelijk, op 2 mei 1650 zetten de inwoners van Dieteren hun grieven nog eens op een rijtje in een schrijven dat door een groep Dieterdernaren werd ondertekend. Tot deze groep behoorden o.a. Arnold Bohnen, Jacob Schlangen, Jan Lijnen, Dirk Lijnen, Leonard Beckers, Johan van Genabet en Dirk Schulpen. Ook tegenwoordig geen onbekende namen in Dieteren! Dirk Schulpen, (Dirk is een roepnaam voor Theodorus), werd door zijn tegenstanders omschreven als iemand die "oud-militair was die zijn Pasen niet hield"! Ofschoon Dirk zijn kerkelijke plichten aan zijn laars lapte, vond hij het toch nodig om zich te bekommeren om het geestelijk welzijn van zijn dorpsgenoten. Dit zal bij de pastoor en het kerkbestuur van Susteren wel erg dubbelzinnig en ongeloofwaardig zijn overgekomen. Eerlijk gezegd hadden zij daar ook wel een beetje gelijk in. Misschien werd Dirk door de groep ontevredenen ingelijfd als woordvoerder, omdat hij als oud- militair iets meer van de wereld had gezien. Zwervend door half Europa, was hij zonder twijfel een man van de wereld geworden die zijn zegje kon doen. Overigens, het heeft allemaal niet veel geholpen. Het duurde nog 180 jaar voordat Dieteren eindelijk in 1834 een zelfstandige parochie werd.
Bedoelde Dirk Schulpen, de man dus "die zijn Pasen niet hield" was waarschijnlijk de hier genoemde Theodorus (03-003), of, ook mogelijk, Theodorus de broer of neef van zijn vader, en stamvader van stam B. (zie stam B. nr. 02-501).
Uit het eerste huwelijk:
1.            Leonardus (04-003), gedoopt (RK) op 06-10-1658 te Susteren par. St. Salvator (Amelberga).
De doopgetuigen waren Leonardus Claessen en Soffia Beumers.
Leonardus Schulpen wordt verder nergens meer genoemd, noch in het huwelijksregister, noch in het begraafregister (met het begraafregister werd in de Amelberga parochie overigens pas in 1689 begonnen). Verder wordt hij ook nergens genoemd als getuige bij huwelijken of doopsels. Mogelijk is hij op jonge leeftijd overleden of hij is de wijde wereld ingetrokken.
Uit het tweede huwelijk:
2.            Yda (04-004), gedoopt (RK) op 16-11-1670 te Susteren par. St. Salvator (Amelberga). De doopgetuigen waren Jan Raets en Anna Maassen.
Gehuwd met Gerardus GELISSEN.
Begraven op 21-03-1709 te parochie St. Salvator (Amelberga), Susteren. Zij werd 38 jaar.
3.            Cornelia (04-005), gedoopt (RK) op 18-08-1675 te Susteren par. St. Salvator (Amelberga). De doopgetuigen waren Matthias Sweerers en N.N. de Neuhof.
Het is niet bekend of zij al dan niet gehuwd was en wanneer zij is overleden.

119